WordPress en zoekmachine optimalisatie

Wordpress

Tegenwoordig kan iedereen een website maken. Het is niet nodig om een gedegen kennis te hebben van HTML, CSS, Javascript, PHP, SQL, XML en Photoshop.
Middels kant en klare oplossingen is het mogelijk om binnen een half uur redelijk goed ogende website op te zetten. Met kant en klare oplossing doel ik op content management systemen.

Er zijn vele CMS’en, de meest bekende zijn Joomla, Drupal, Magento en Wordpress. Wordpress is momenteel het meest gebruikte CMS ter wereld. Met WordPress is het mogelijk om een ieder soort website op te zetten. Een simpele bedrijfswebsite, een video of foto blog, een forum of webwinkel. WordPress is een zeer uitgebreid CMS dankzij de vele ‘plugins’ die men kan gebruiken.

WordPress en plugins

WordpressWordPress begon ooit als een CMS waarmee blog kon worden op gezet. Al snel werd het een compleet systeem waar men alles mee kon doen.
Mensen begonnen wereldwijd plugins te ontwerpen, waardoor WordPress veel meer mogelijkheden kreeg. Vandaag de dag is dankzij die plugins mogelijk om vele verschillende soorten websites op te zetten. Of om een website gewoon wat extra functies te geven. Er zijn plugins om een contactformulier mee op te zetten, Google maps mee te implementeren of om de website wat zoekmachine vriendelijker te maken.

Een van de meest gebruikte plugins is WP SEO. Met deze plugin is het onder andere mogelijk om te controleren of een webpagina niet te veel zoektermen bevat. Deze plugin is gemaakt door een Nederlander genaamd Joost de Valk, oprichter en eigenaar van Yoast, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie. De meeste plugins zijn, net zoals WordPress zelf, helemaal gratis te gebruiken. Voor sommige plugins moet wel betaald worden, maar in de meeste gevallen is er dan wel een gratis versie die wat minder functies heeft. Dat gaat ook op voor WP SEO. De gratis versie heeft net wat minder mogelijkheden dan de betaalde versie. Voor een gemiddelde website is de gratis versie uitstekend.

Webwinkel opzetten

Er zijn verschillende content management systemen waarmee men een webwinkel kan opzetten.
Het kan met WordPress, als men de WooCommerce plugin installeert. Dit is een speciale plugin waarmee men makkelijk producten kan toevoegen en allerlei andere functionaliteiten die bij een echte webwinkel horen. Veel mensen die een grotere webwinkel opzetten gebruiken Magento. Magento is een zeer krachtig CMS dat speciaal ontwikkeld is om grotere webwinkels mee op te zetten.
Voor Magento is een redelijk zwaar hostingpakket nodig, Magento vraagt veel van een webserver. Wie een kleine webwinkel met hooguit een paar honderd producten wilt opzetten, heeft echter meer genoeg aan de WooCommerce plugin. Als je meer wilt weten over kan je naar de volgende website gaan WordPress website optimalisatie.

Hieronder een Youtube video waarin je kan zien hoe WP SEO werkt.