Shared hosting of toch een VPS?

vps shared hosting

Misschien ben je bekend met shared hosting? Dat is een vorm van webhosting die erg goedkoop is.
Het is echter niet de beste vorm van hosting. Een enorm nadeel is dat je website gehost wordt op een server waar ook vele andere websites, van andere klanten op staan. Technisch heeft het nadelen en ook met betrekking tot zoekmachine optimalisatie is shared hosting niet optimaal.

Wat is dat een uitstekende maar toch betaalbare vorm van hosting als je een serieuze website wilt beginnen zonder een hele dedicated server? VPS hosting. Wat VPS hosting is leg ik je hieronder uit.

Shared hosting of toch een VPS afnemen?

Het nadeel van shared hosting is dat je direct vastzit aan een jaarcontract.
Dat kom je bij een gemiddelde VPS host niet tegen. Je kan een VPS meestal gewoon per maand afnemen.
Werkt het niet zoals gewenst? Dan stop je er gewoon mee na een maand en ga je opzoek naar een andere host.

Nadelen shared hosting
Bij shared hosting zit je niet alleen vast aan een jaarcontract er zijn ook vele andere nadelen.
Zo krijg je bij shared hosting een IP adres toegewezen dat bij een webserver hoort.
Dat IP adres is echter niet alleen voor jou website. Je moet het IP adres delen met andere klanten van het hostingbedrijf. Bij sommige hosts gaat het om 20 klanten maar er zijn ook bedrijven die duizenden klanten een website toewijzen op dat ene IP adres.

Je hebt dan dus website ‘buren’. Niet erg denk je misschien. Tot blijkt dat vele van je buren 18+ materiaal op hun website hebben staan.Daar zit je dan met je website over modeltreintjes of vijvervissen, met pornoboeren als buren. Heb je veel van dat soort fijne buren dan kan Google dat ook waarnemen. Je rekenen je website af op het feit dat andere klanten op hetzelfde IP adres 18+ websites hebben. Dat gebeurd trouwens alleen als de meerderheid van je buren dergelijke websites hebben. Liever heb je natuurlijk geen buren die dergelijke websites hebben. Helaas kom je ze altijd tegen op een shared hosting IP.

Een ander nadeel is dat je IP buren misschien bezit zijn met hele verkeerde dingen.
Via hun websites verspreiden ze trojans en andere troep. Als Google dat waarneemt en het echt serieus is, kan een heel IP adres worden aangepakt. Sommige klanten verzenden mail spam via hun website, via hetzelfde IP adres waar jou website op staat. Op een gegeven moment wordt het IP adres door enorme internetbedrijven zoals Microsoft en Google op een spamlijst gezet. Je kan dan geen email meer verzenden en soms niet eens meer ontvangen via het IP adres van de shared hosting account. De enige oplossing is dan een ander IP adres te benutten dat niet gebruikt is door spammende buren.

Wat ook regelmatig voorkomt is dat andere klanten een zeer zwaar beroep doen op alle capaciteiten van de webserver, waar je website ook op staat.
De processor, RAM en bandbreedte worden maximaal benut. De beste hostingbedrijven zorgen dat klanten een maximum kunnen gebruiken, zodat de webserver het aankan.
Er zijn echter meer hostingbedrijven die de instellingen niet goed hebben staan. Het gevolg is dat een enkele website zoveel vermogen gebruikt, dat alle andere websites
slechter of helemaal niet meer laden. Dan is je website dus offline.

Kort samengevat, shared hosting is als alsof je woont in een flatgebouw, met talloze buren.
Of en wat voor muren er zijn hangt af van de arcitect, de host.
Heb je geen of dunne muren en nare buren? Dan heb je alle mogelijke nadelen van shared hosting.
Bij een VPS heb je al deze problemen niet. De muren zijn zo dik dat je nooit zult merken dat je buren hebt!

De vele voordelen van een VPS

Een VPS heeft alle voordelen die je binnen een shared hosting account niet hebt. Een VPS is een klein stukje op een server met een eigen IP adres.
shared hostingJe bepaald bij het aanschaffen zelf hoeveel hardware en welke software je VPS moet hebben. Je weet precies wat je per maand kan gebruiken en hebt geen buren.
Ergens heb je wel buren maar die hebben een eigen stukje op de server, met hun eigen IP adres, webserver, software en toegewezen hardware.
Je hebt dus geen last van je buren, ze hebben immers een ander huisnummer, IP adres.
Met een VPS heb je ook root toegang, waardoor je veel meer instellingen kan aanpassen dan binnen een shared hosting omgeving.
VPS hosting vereist wel wat meer technische kennis dan shared hosting. Gelukkig hoeft ook dat geen probleem te zijn.
De meeste hostingbedrijven die een VPS aanbieden, bieden aan een managed VPS aan. Ze houden alles netjes voor je op orde en updaten software.
Heb je vragen dan kan je gewoon contact met ze opnemen. Onze ervaring is dat Neostrada de beste VPS hosting aanbiedt in Nederland. Neostrada is erg goedkoop, reageren snel en zijn zeer klantvriendelijk.